Historie

west_frisia_1_historie.jpg

De geschiedenis van West Frisia

Voetbalvereniging West-Frisia werd opgericht op 1 november 1913 door de heren Schild, Dubois en Dade. In de eerste tien jaar na de oprichting vielen geen sportieve hoogtepunten te noteren.

In 1925 werden de Enkhuizers voor de eerste keer kampioen en promoveerden naar de tweede klasse. Vierduizend toeschouwers trok West Frisia in deze jaren. De mensen namen aardappelkratjes mee van huis om er op te staan.

Het  1e elftal speelde in de jaren dertig twee jaar op het hoogste niveau, waarin het onder meer moest aantreden tegen clubs als Excelsior, RCH, KFC, 't Gooi, DWS en Ajax.

In het seizoen 1930-1931 wisten de Enkhuizers door te stoten naar het hoogste niveau. Bij de beslissende wedstrijd tegen ZVV om het kampioenschap in de tweede klasse waren 4500 bezoekers. Na het behalen van de titel moest West Frisia met DWS en Excelsior uitmaken wie van de drie er zou promoveren naar de hoogste klasse van de vaderlandse voetbalcompetitie.

West Frisia won met 2-1. Bij het betreden van de hoogste klasse werd de accommodatie uitgebreid met een extra staantribune achter het doel aan de westkant. Die tribune is in de Tweede Wereldoorlog gesloopt. Van  het hout zijn toen dakbeschotten gemaakt voor de huizen in de Oostertuinstraat, die getroffen waren door het bombardement.

Het verblijf van West Frisia in de hoogste klasse duurde twee seizoenen. In het seizoen 1932-1933 eindigden de Enkhuizers onderaan en keerde West Frisia keerde terug naar de tweede klasse. Na de invoering van het profvoetbal in 1954 keerde het terug in de eerste klasse. West Frisia speelt de afgelopen 2 seizoenen weer in de vierde klasse.

Groei

Het aantal leden bedraagt op dit moment 700. De laatste drie jaar is er een groei in jeugdleden en dames/meisjesvoetbal waar te nemen. We spelen nu met 8 senioren teams, 4 meisjesteams, en 28 jeugdelftallen. De A-junioren spelen met 2 elftallen. Belangrijke rol hierin spelen de Jeugdcommissie, Technische commissie, Hoofdcoördinator en trainers/begeleiders, die door hun enthousiasme nieuwe leden aan trekken. Zij komen telkens met verfrissende en nieuwe ideeën waardoor het ledental stijgt en/of aantrekt.

Silema
Voetbalvereniging West Frisia - Ga naar de website
Kreeft auto&service
Impression creatieve communicatie