ZEG HET MET VILTJES - DEEL IV (SLOT)

Scroll verder om te zien wat wij met deze viltjes onder de aandacht willen brengen en check meteen onze oude berichten.

De laatste serie viltjes (13 mei 2017)

viltjes_totaal.jpg

Tot slot van dit seizoen ligt er een vierde serie viltjes met aandacht voor respect en sportiviteit in de kantine, de bestuurskamer en het wedstrijdsecretariaat.

Deze keer aandacht voor de grootste groep van allemaal: de toeschouwers.

Nieuwe viltjes-serie (1 april 2017)

viltje_nr3.jpg

De derde serie viltjes met aandacht voor respect en sportiviteit liggen vanaf nu in de kantine, de bestuurskamer en het wedstrijdsecretariaat.

In januari/februari vroegen wij aandacht voor het thema "Respect voor de ander ... Begint bij jezelf" en in maart voor "Wat er ook speelt in deze wereld ... Laat het de kinderen zijn". Kennelijk waren beide thema's zo succesvol dat de viltjes de deur uit vlogen! Er lagen binnen no-time bijna geen viltjes meer.

Deze maand het thema: "Zullen we vandaag de scheidsrechter eens man of the match laten zijn?".

De viltjes tonen opnieuw een mooi voorbeeld van respect en de bijbehorende QR-code kan worden gescand om zo op youtube wat voorbeelden van het thema te zien.

Ga de uitdaging aan. Check de QR-code en bekijk jouw gedrag ten opzichte van de scheidsrechter eens in de spiegel.

En een herhaalde vriendelijke oproep aan iedereen: laat de viltjes s.v.p. liggen zodat zoveel mogelijk mensen ze kunnen zien ...

Tweede viltjes-serie (2 maart 2017)

viltjes_maart_2.jpg

De tweede serie viltjes met aandacht voor respect en sportiviteit liggen vanaf nu in de kantine, de bestuurskamer en het wedstrijdsecretariaat.

In januari/februari vroegen wij aandacht voor het thema: "Respect voor de ander ... Begint bij jezelf". Kennelijk was het thema zo succesvol dat de viltjes de deur uit vlogen! Er lagen binnen no-time bijna geen viltjes meer.

Deze maand het thema: "Wat er ook speelt in de wereld, laat het de kinderen zijn".

De viltjes tonen opnieuw een mooi voorbeeld van respect en de bijbehorende QR-code kan worden gescand om zo op youtube wat voorbeelden van het thema te zien.

Ga de uitdaging aan. Check de QR-code en bedenk hoe jij vooral onze kinderen kunt laten spelen!

En een vriendelijke oproep aan iedereen: laat de viltjes s.v.p. liggen zodat zoveel mogelijk mensen ze kunnen zien ...

Zeg het met viltjes (24 januari 2017)

viltjes_januari-februari2.jpg

Viltjes met aandacht voor respect en sportiviteit liggen vanaf nu in de kantine, de bestuurskamer en het wedstrijdsecretariaat.

In januari/februari vragen wij aandacht voor het thema: "Respect voor de ander ... Begint bij jezelf".

De viltjes tonen een mooi voorbeeld van respect en de bijbehorende QR-code kan worden gescand om zo op youtube wat voorbeelden van het thema te zien.

Ga de uitdaging aan. Check de QR-code en bedenk hoe jij respect voor de ander bij jezelf kunt laten beginnen!

 

WIE ZIJN WIJ ???

Commissie Sportiviteit en Respect

Medio 2014 is door een aantal leden en ouders en onder begeleiding van de KNVB het initiatief Sportiviteit en Respect bij West Frisia gestart. Niet omdat alles anders moet. Wel omdat wij vinden dat het beter kan. Er is een beleidsplan geschreven met de visie van West Frisia op Sportiviteit en Respect en met de te nemen acties.

Lees verder wat deze Commissie beoogt en doet: Introductie_Commissie_Sportiviteit_en_Respect.pdf

En scroll vooral ook verder naar beneden op deze pagina voor andere S&R-berichten:

- Jij maakt het verschil

- Scheidsrechters en emotie, onlosmakelijk verbonden

- Heb jij ze al gezien?

- Oproep


BERICHTENARCHIEF

JIJ maakt het verschil … (oktober 2016)

Een zondagmiddag in oktober 

Op het B-veld zie ik vanuit mijn ooghoeken een niet nader te noemen seniorenteam het C-veld afwandelen. Kennelijk hadden zij hun wedstrijd in winst omgezet, getuige de blikjes bier in hun handen terwijl zij langs mij lopen. De jeugdige roodgele pupillen die daar ook rondliepen hebben zij vast en zeker over het hoofd gezien, maar of zij zich hebben gerealiseerd welke uitstraling ze hiermee op de jeugd hebben betwijfel ik. Nog los van het feit dat de club een boete kan krijgen voor alcohol langs de lijn …

Een zaterdagmiddag in oktober

Een week later vechten twee rivaliserende jeugdteams een derby uit. Het publiek leeft soms iets te enthousiast en niet altijd even sportief mee, maar de scheidsrechter leidt alles in goede banen. Een blessure bij de tegenstander leidt uiteindelijk tot een spelvoortzetting, die bewust of onbewust in het doel van West Frisia belandt: 2-1. De tegenstander geeft vervolgens onze roodgele mannen vanaf de aftrap een vrije doortocht naar de goal om de onbedoelde tegenvaller te compenseren: 3-1

VRAAG: Waar voel jij je het beste bij? JIJ maakt het verschil …

Scheidsrechters en emotie, onlosmakelijk verbonden (februari 2016)

scheidsrechter.jpg

Voetbal is emotie. En emotie is per definitie irrationeel. Daarom is er een scheidsrechter. Die zorgt ervoor dat er tijdens een wedstrijd beslissingen worden genomen. Natuurlijk ziet een scheidsrechter het wel eens verkeerd. Maar over de hele wedstrijd genomen of gemiddeld over het seizoen, heb je waarschijnlijk net zoveel voordeel als nadeel van de beslissingen van de scheidsrechter.

Toch zie je voetbaltrainers zich op televisie en op de voetbalvelden nogal eens beklagen over een scheidsrechter als een beslissing in hun nadeel is uitgevallen. Als het in hun voordeel was, wordt het effect ervan op de wedstrijd gebagatelliseerd.

Hoe anders is dat bij rugby. Daar is de beslissing van de scheidsrechter onomstreden. Commentaar op de leiding leidt tot uitsluiting. Ook na afloop blijft de beslissing van de scheidsrechter gerespecteerd. Het maakt deze harde sport meteen een faire sport.

Professionele voetbaltrainers realiseren zich blijkbaar niet altijd het effect van hun houding op het amateurvoetbal. Zij zetten echter de toon voor de amateurwedstrijden van het volgende weekend. Het respect voor de scheidsrechter in het amateurvoetbal is daardoor soms verre van menselijk. Maar elke scheidsrechter - en iedereen kent er wel een - is gewoon een enthousiast sportmens met de intentie twee teams een plezierige wedstrijd te geven.

Afgelopen weekend was de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten na enkele jaren opnieuw negatief in het nieuws. Echt sneu voor de grote meerderheid van die club die mede bestaat uit jeugd en vrijwilligers. Het is net als met supportersrellen: een enkeling verpest het voor de goedwillende massa. Ook bij Nieuw Sloten ging het om slechts een aantal spelers. De brutalen hebben de halve wereld. De zwijgende massa legt het af.

Daarom vanuit onze Commissie Sportiviteit en Respect de oproep om vooral met elkaar (niet over elkaar) te praten over hoe u graag met elkaar zou willen omgaan en hoe absoluut niet. Zwijgende massa: laat u horen! Praat met elkaar over zaken die zich binnen de lijnen afspelen, maar ook daarbuiten.

Wij allen maken onze club. Als wij allen vinden dat de club een bepaalde richting al dan niet op moet, dan moeten wij allen dat uitspreken. Laten we die weg gezamenlijk inslaan. Dan is en blijft West Frisia die prachtige club waar iedereen graag komt.

Heb jij ze al gezien? (januari 2016)

poster_en_bord.jpg

Oproep (januari 2016)

Voetbal is een geweldig spel. Het is daarom jammer dat trainers en spelers op TV soms een beeld creëren dat scheidsrechters en de media tegen hen zijn. Deze roeptoeters krijgen veel spreektijd en dat vindt zijn weerslag op onze velden. Ook wij weten het allemaal beter en tonen geen begrip voor het standpunt van de ander. Ook niet als die een situatie vanuit een andere positie heeft waargenomen. Wel raar eigenlijk: bedenk eens hoe vaak je binnen je eigen relatie een andere kijk op zaken hebt. En dan heb je er wel begrip voor en accepteert het.

De Commissie Sportiviteit en Respect beoogt een positieve bijdrage te leveren aan de cultuur bij West Frisia. Wij hebben daarbij een vriendelijke sfeer en een prettig voetbalklimaat voor ogen. Wie voelt zich geroepen om een bijdrage te gaan leveren aan die sfeer, waarbij wij met elkaar, met onze bezoekende gasten en met de scheidsrechters uiteindelijk omgaan alsof het onze goede buren zijn?

Als jij degene bent, neem dan even contact op met Arjen Grent (06-23755029), Hans Tuytel (06-21804689) of respect@westfrisia.nl. Ook als je alleen informatie over Sportiviteit en Respect wilt krijgen.

Silema
Voetbalvereniging West Frisia - Ga naar de website
Kreeft auto&service
Impression creatieve communicatie